Az Újbuda Jazz Fesztivál idén is különleges programmal várja a jazz szerelmeseit szeptember 26-28. között a Fonóban és az A38 hajón. A Fonó színpadán a három nap alatt fellépnek megkerülhetetlen előadók, igazi műfajteremtő legendák és fiatal, formabontó, vagy útkereső formációk egyaránt. Ők együtt a jazz és improvizatív zene számos ágát bemutatják és egyben a műfaj határait is feszegetik. Egy biztos, különleges zenei élményt kínálnak a közönségnek az idei előadók, Kézdy Luca, a Kerub trió, a Dresch Misi Alternatív Kvartett, a Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt, valamint a Subtones és a Mandaan. Az Újbuda Jazz Fesztivál az NKA támogatásával valósul meg.

Újbuda Jazz Fesztivál a Fonóban

  1. nap / szeptember 26.

Rendhagyó alkotók, rendhagyó életművek

Kézdy Luca szólókoncert

A számos díjjal elsimert, klasszikus zenei képzettségű Kézdy Luca egyéni hangot képvisel a magyar jazz palettáján. Számos zenésszel működött együtt itthon és külföldön, lényegében az összes fontos hazai fezstiválon és klubban fellépett már, de számos neves külföldi fesztivál vendége is volt. 2017 és 2022 között az év hegedűsének váűlasztotta a jazzma.hu közönsége. 2019-ben Artisjus-díjban részesült. A sokoldalú alkotó első szólólemeze 2022-ben Home címmel jelent meg, amit 2023-ban az Unseen Landscapes követett. Utóbbival párhuzamosan – azonos címen – első kiállításán mutatta be festményeit a nagyközönségnek. Az Eunic Berlin szervezésében létrejött Babylon Europa 2024 nemzetközi találkozóján Magyarország delegált művésze.

Kerub trió

Ágoston Béla sok szálon kötődik a Fonóhoz, de nevéhez fűződik a Szaxofonó koncertsorozat kitalálása és megszervezése is. A Kerub megalakulása előtt Keönch László Farkas és Mizsei Zoltán a Makám tagjaiként a Fonóban léptek fel együtt a legtöbbször. A Kerub trió lassan 8 éve van jelen a szabad zenei színtéren, örömzenéjüket sok fesztiválon megtapasztalhatta már a közönség.

Ágoston Béla - furulya, duda, hulu, szaxofon, steel drum, elektromos balalajka, ének, Mizsei Zoltán - billentyűs hangszerek, ének, Keönch László Farkas - ütőhangszerek, ének

Jegyár: elővételben 2500 Ft az esemény napján: 3000 Ft

Újbuda Jazz Fesztivál a Fonóban

  1. nap / szeptember 27.

Két unikális fúvós és zenészbarátaik egy este

Dresch Misi Alternatív Kvartett

Dresch Mihály bármely formációban is lép fel – legyen az a klasszikus Dresch Quartet, a Dresch Vonós Quartet vagy egy alternatív formáció -, mindig varázsol: ünnepet, végtelenséget, utazást, elképesztő távlatokat - mindezt „dreschesen” természetesen, szerényen és magától értetődően. Ezúttal Gyányi Marcell (nagybőgő), Horváth Áron (cimbalom) és Richter Ambrus (dob) lesznek a Kossuth-és számtalan díjjal elismert legendás alkotó társai.

Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt

Borbély Mihály a nép- és világzene, a jazz és kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozog. A mind önálló alkotóként mind a Vujicsics együttes tagjaiként számos díjjal elismert alkotó tagjai hasonló zenei gondolkodású zenészek a hosszú ideje sikeres működő formációban. A világszerte elismert cimbalomvirtuóz, Lukács Miklós, a délszláv és görög zenék avatott tolmácsolója, György Mihály, a balkáni harmonikajáték mestere Agatics Krunoszláv, és a ritmusszekciót alkotó Horváth Balázs - G. Szabó Hunor tandem játékával fűszerezve – együtt bizonyítják, hogy a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba. Nagysikerű, „Live at Fonó feat. Theodosii Spassov” c. lemezük a Fonó gondozásában jelent meg. Az Újbuda Jazz Fesztivál színpadára különleges műsorral érkeznek, az évezredes tradíciókat a fesztivál szellemiségét tükröző kortárs kísérletekkel fűszerezve.

Borbély Mihály - fúvós hangszerek, Lukács Miklós – cimbalom, György Mihály – gitár, buzuki, Agatics Krunoszláv – harmonika, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob

Jegyár: elővételben 3000 Ft az esemény napján: 3500 Ft

Újbuda Jazz Fesztivál a Fonóban

  1. nap / szeptember 28.

Műfajokon át, új utakon

Subtones

A Subicz Gábor trombitás által 2019-ben alapított Subtones Magyarország egyik legizgalmasabb szupergroupja. Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezése a vokálisabb formák irányába terelték a zenekart olyannyira, hogy a 2022-es A Dal című műsor döntőjében a második helyen végeztek. Műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeik néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá tették őket a hazai jazzpop-szintéren. Azért, hogy még közvetlenebbül tudjanak kapcsolódni a hazai közönséghez, a Fonogram-díjas 'Lángolj' című lemezükön kizárólag magyar nyelvű dalok hallatók, melynek szövegeit a zenekar tagjai mellett Szepesi Mátyás és Závada Péter írták. ‘Nem nagyon tudok jobb programot ajánlani attól, mint, hogy végighallgatod teljes egészében a Subtones első albumát, az Octopust’ (Ígéretes titánok)

Mandaan

Experimentális ambient zene a kortárs és az elektronikus zeneiség jegyében. Az analóg elektronikus hangzásokkal bőven fűszerezett, kortárs trombita - zongora alapokra épülő MANDAAN duó már évek óta jelen van az Ambient/Offbeat/FreeJazz világában. A párhuzamosok a végtelenben találkoznak, így van ez ebben a formációban is. A hallgató hirtelen egy másik dimenzióba kerül, ezáltal olyan eufórikus élménynek lehet részese, amely kizökkenti őt a hétköznapjaiból. Az eddig három egész estés albumot ('AMBAR/2016', 'CIRRUS/2017') megjelentető zenekar 2023-ban megjelent lemeze - a 'Shigel' már egy kiforrott, többnyire lassú tempójú akusztik-elektronikus, misztikus techno és koszosabb house elemekkel tarkított zenei road trip.

Trombita: Muhari Krisztián Ákos, Zongora: Tóth András

Jegyár: elővételben 3000 Ft az esemény napján: 3500 Ft