• Tarkany.jpeg
  Két magyar lemez is felkerült a nemzetközi toplistákra A Tárkány Trió. A cimbalomprímás és a Cserepes: The Sold Girl c. lemezek nemzetközi sikere

  Két irányadó nemzetközi felület minden hónapban közzéteszi a legjobb világzenei albumok listáját: A World Music Charts Europe (WMCE), ahol 50 világzenei rádiós szakember validálja a lemezeket és a Transglobal World Music Charts, ahol a világ minden tájáról származó világzenei szakemberek értékelik az albumokat. Februárban a Tárkány Trió A cimbalomprímás c. albuma felkerült a WMCE toplistára a legjobb 20 lemez között egyetlen magyar albumként a 16. helyen. A Transglobal World Music Charts 40-es listáján pedig két magyar album is szerepel a legjobbak között, 30. helyen a Cserepes The Sold Girl című lemeze és 33. helyen a Tárkány Trió A cimbalomprímás c. albuma. Mindkét lemez a Fonó kiadványa.

  Tovább
 • Meybahar-Afousis photo.jpg
  Megjelent a MEYBAHAR - AFOUSIS online kislemez

  Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken. Afousis története a Kréta mellett fekvő Kasos szigetéről származik. Ahogy az alkotók fogalmaznak: „Egy gyönyörű ballada, egy nehéz sorsról, de mellette az élni vágyásról is, a talajtvesztettségről és kilábalásról, a szeretetről és a közösség erejéről.” (Kopcsik Márton)

  Tovább
 • gobé.jpg
  Emblematikus zenekarok, lengyel-szlovák-magyar táncház és workshopok a Fonó V4 klubjában január 20-21-én

  A legendás Kapela Maliszów (PL), a NOGABAND (SK) és a Góbé (HU) is színpadra lép.A Fonó V4-es hálózata a tavalyi évben tovább bővült, hisz a 2019-ben nyílt krakkói EtnoKrakow/Rozstaje Klub mellett 2022-ben a kassai Klub Milovníkov Folklóru-val kezdett közös partnerséget. A sikeres krakkói és a kassai V4 klubnapok után most Budapesten is várja a közönséget a Fonó által szervezett V4 Klub számos nemzetközi eseménnyel. Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, lengyel-szlovák-magyar táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei szerepelnek a január 20-21-ei programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND, vagy a magyar Góbé. A sorozat támogatója a Visegrad Fund.

  Tovább
 • Pajta Konferencia-6494fotoHYPEstab.jpeg
  Nemzetegységben és közösségben gondolkodik a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat - A program védnöki tisztségét Csák János miniszter vállalta

  Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés, hogy milyen programok lehetnek életképesek? Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában. A kultúraközvetítés dimenziói címmel megrendezett eseményen mintegy 150 pajtatulajdonos, közösségi tereket működtető szakember és fesztiválszervező vett részt az egész Kárpát-medencéből. A program egyik vezérfonala az elmúlt hónapokban életre hívott Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat bemutatása volt, amely az idén egyéves komplex Pajtakult szakmai kedeményezésből nőtte ki magát. Ennek eredményeképpen a jövőben mintegy 100 pajta és tündérkert fog hálózatba kapcsolódni Kárpát-medence-szerte, egymás munkáját támogatva, a program során közösségépítésben gondolkodva.

  Tovább
 • 315986366_709895230499151_7214427521313708679_n.jpg
  Budapestért-díjat vett át Horváth László, a Fonó igazgatója

  A mai napon Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója a Városházán átvehette a Budapestért-díjat Karácsony Gergelytől Budapest főpolgármesterétől, a magyar népzene gyűjtésében, kiadásában és népszerűsítésében végzett tevékenységéért. 

  Tovább
 • 2227350-IFCuBVAWTimKYP9EtCRw_Elek Istvá--n Quartet A.jpg
  MárTones: Márton napi koncert a Fonóban, utána táncház

  Ki ne szeretne Márton napja alkalmából egy olyan zenekart színpadon látni, amelynek tagjai egyenként is meghatározó zenészei a magyarországi táncházmozgalomnak, miközben mindnyájukat Márton névre keresztelték? Mi lenne, ha ezek a kiváló muzsikusok egyszer összeállnának egy koncert erejéig? Úgy tűnik a válaszra nem kell sokáig várni, hiszen november 11-én pénteken, a Fonó színpadán lép fel a MárTones, amelynek tagjaiban nemcsak az a közös, hogy anyanyelvük a népzene, hanem hogy mindannyiukat Mártonnak hívják! A koncertet moldvai és vonós táncház követi a Berka együttessel és MárTones-szal.

  Tovább
1 / 86