FA 451-2
Fonó, 2020
Vonalkód: 5 998048 545124
Ár:
3000Ft (9 EUR)

"Különleges albumot bocsátunk most útjára: a debreceni Pendely Énekegyüttes-család mintegy két évtizednyi munkájának hangzó összefoglalását. A Pendely Énekegyüttes-család a Debreceni Zenede – hivatalos nevén a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-AMI – népi énekes növendékeiből alakult, akik a helyi és országos versenyek, megmérettetések mellett a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny évadaiban is nagy sikerrel szerepeltek. Az együttesek tagjait a magyar népzene szeretete és tisztelete, a közös éneklés öröme köti össze. A lemez zenei rendezője Agócs Gergely, az együttes művészeti vezetői Tóth Lilla és Sáriné Szebenyi Judit pedagógus-páros.

A Debreceni Zenede a 2010-es évek végére az ország egyik kiemelkedő népzenei műhelyévé nőtte ki magát. Ezt a tényt igazolja, hogy növendékei rendre jelen vannak az országos szakmai megmérettetések döntőiben, az éves népzenei antológiákon, és végzett növendékeik az ország több pontján népzenei előadóként, népzenetanárként, sőt, népzenekutatóként is kiválóan teljesítenek. Ezek az eredmények annak a complex pedagógiai munkának köszönhetőek, mely az iskola névadó mestere, Kodály Zoltán és követői munkásságát mintázva a népzene tudományos igényű feltárásából, elemzéséből és magas módszertani színvonalon megvalósított továbbadásából tevődik össze. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a Debreceni Zenedében a népzene tanszak pedagógusai tudatosan törekszenek arra, hogy a növendékek rendszeresen találkozzanak a magyar zenefolklór hagyományőrző mestereivel. A kotta által ugyanis – hogy Lajtha László örökbecsű felismerésére utaljak – a zenéből csak az „ami”, azaz pusztán a dallam megszólaltatására vonatkozó technikai utasítások ismerhetők meg. A hangzó dokumentumok segítségével talán már az „ahogyan”-ból, azaz az előadói stílusból is elsajátítható valami, de a „miért” kérdéseire a növendékek csakis a zenei örökségünk élő hordozóival létrejövő személyes kapcsolat révén kaphatnak válaszokat. A jelen kiadványunkat életre hívó pedagógus-páros, Sáriné Szebenyi Judit és Tóth
Lilla a Pendely-család társulatainak vezetésével példaértékű munkát végez. A hanglemez felvételein a folklorisztikai hitelességre irányuló törekvés párosul a kiemelkedő zenei igényességgel. Mindez nemcsak a dallamválogatások magas esztétikai színvonalában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy az itt hallható növendékek énekét a biztos intonáció mellett a friss, természetes hangvétel is jellemzi. Úgy vélem, munkájuk nemcsak a debreceni műhely országos, hanem a magyar Táncház-módszer nemzetközi szinten kimagasló nívójának felmutatására is kiválóan alkalmas.

A lemezen közreműködő zenészek közül többen a Fölszállott a páva adásaiból is ismerősek lehetnek. Agócs Gergely, a verseny szakmai vezetője és zsűritagja, a lemez zenei rendezője több éve segítője népzenei műhelyünknek. Népzenei kurzusokkal, szakmai tanácsokkal támogatja munkánkat, a lemezen hallható összeállításokat pedig duda-, furulya- és tárogatójátékával színesíti. Navratil Andrea a „Páva” évadaiban a Pendely Énekegyüttes mentora volt. A közös munka gyümölcse többek között a Bakonyi dudanóták dallamfüzére. Dóra Áron furulyával, Dragony Gábor citeraszóval, a Parapács zenekar tagjai pedig vonós muzsikával kísérik énekeseinket. A zenekarban vendégként közreműködik brácsás kollégánk, Kompár-Rőmer Judit. Szintén a Debreceni Zenede tanára Molnár Miklós, aki a lemezen a gyimesi hegedűjáték mesteri megformálója. Műhelyünk szellemiségéhez hűen szerettük volna a hagyományőrző mestereket is megszólítani, velük közösen énekelni. A lemez kezdő- és zárószámában két olyan prímás muzsikája kíséri az énekes szereplőket, akiktől több találkozás alkalmával gyűjtöttük a Hajdúság szebbnél szebb dallamait. Győrfi Péter és Pékó Miklós ’Szamóca’ a hagyományos kultúra képviselőiként példaképei lehetnek egész családunk legfiatalabb tagjainak is.

Lemezünk mintegy két évtized munkájának hangzó összefoglalása, amelyen azok az énekesek mutatkoznak be, akik a 2018/2019-es tanévben növendékeink voltak. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik a kiadvány megvalósulását, és népzenei műhelyünk „kivirágzását” segítették: elsősorban a Debreceni Zenedének – amely szinte második otthonunk –, valamint Debrecen város vezetőségének és közönségének. Köszönet illeti az énekeseket és családjaikat, akik bizalmukba fogadtak bennünket, ezáltal közösségünk, családunk tagjaivá váltak. Fogadjátok tiszta szívvel, szeretettel, használjátok egészséggel!"

Agócs Gergely

1. Hajdúböszörményi népdalok 5’ 54”
2. Mezőföldi népdalok 2’ 49”
3. Magyarbődi népdalok 3’ 16”
4. Felső-bodrogközi népdalok 4’ 28”
5. Balázstelki népdalok 4’ 46”
6. Buzai keservesek 3’ 15”
7. Gyergyóditrói népdalok 3’ 04”
8. Zoboralji dudanóták 7’ 00”
9. Bakonyi dudanóták 4’ 37”
10. Gyimesi keserves és táncdallamok 6’ 22”
11. Imregi karikanóták 3’ 37”
12. Hajdúsági muzsika 5’ 58”
Összidő: 55’ 15”

Pendely Énekegyüttes-család
Pendely Énekegyüttes: 1, 3, 5, 9, 10, 11, 12
Bartók Boglárka, Bíró Nelli, Fekete Boglárka, Rácz Boglárka, Szepesi Emese,
Végh Orsolya
Kispendely Énekegyüttes: 2, 7, 12
Buglyó Petra, Demeter Zsuzsa, Felhősi Nikolett, Harangi Annamária,
Horvát Nikolett, Németh Csilla, Szabó Blanka, Sztancs Anna, Törös Luca Bella,
Veres Réka, Vojtkó Eszter
Bőgatya Énekegyüttes: 12
Márta Szabolcs, Molnár Szabolcs, Pusztai Mór, Veres Hunor
Bartók Boglárka ének: 6
Fekete Boglárka ütőgardon: 10
Sáriné Szebenyi Judit ének: 12
Tóth Lilla ének: 8, 10, 12
Veres Hunor ének: 4

Közreműködők:
Agócs Gergely duda, furulya, tárogató: 4, 5, 8
Dóra Áron furulya: 5
Dragony Gábor citera: 1
Győrfi Péter hegedű: 1
Kovács István ének (archív felvétel): 1
Molnár Miklós hegedű: 10
Navratil Andrea ének: 8, 9
Pékó Miklós ’Szamóca’ hegedű: 12
Parapács zenekar: 12
Pusko Márton hegedű
Tárkány-Kovács Bálint cimbalom
Dragony Gábor bőgő
vendég:
Kompár-Rőmer Judit brácsa

A hangfelvételek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Képzési
Központ stúdiójában készültek 2019-ben.
A lemez Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata anyagi támogatásával jött
létre.

Zenei rendező / Music Director: Agócs Gergely, Szerkesztők / Producers: Agócs Gergely, Sáriné Szebenyi, Judit, Tóth Lilla, Hangmérnök / Sound Engineer: Sándor Csaba, Fotó / Photography: Rácz Katalin, Sáriné Szebenyi Judit, Tóth Lilla, Grafika / Graphics: Kiss Dóra, Veresné Demjén Andrea, Angol fordítás / English translation: Sue Foy, Bozzay Zina
© 2020 Fonó Music Hall

Művészeti vezetők: Tóth Lilla és Sáriné Szebenyi Judit

Elérhető letöltések: