FA 425-2
Fonó, 2019
Vonalkód: 5 998048 542529
Ár:
3000Ft (9 EUR)

„azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (...) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét.” (Végső Zoltán, Élet és Irodalom 2018)

"You might ask, why take five superb string players, and than add an other. Because the result is simply thrilling and keeps you on the edge of your seat. There are beautiful moments of tranquillity and lyricism... It is super exciting, and I had a sense of the awe audiences might have felt seeing Paganini in the 19th century. Yes-it was that exciting." (Simon Broughton, Songlines Magazin, 2018)

Mi történik, ha egy öntörvényű vonós fenomén társul másik öt (!) öntörvényű vonós fenoménnal? Zene a magasabb szférákból, végtelen muzikalitás, elképesztő kreativitás, amely egymás különcségeinek tiszteletén, odafigyelésen és egyfajta virtuóz, kívülről nehezen követhető renden alapszik. Ez a kooperáció csak sok évtizedes színpadi jelenlét tapasztalatával, végtelen önismerettel, technikai tudással és a zenei kreativitás egy mesteri fokával teljesíthető. Nem verseny, hanem közös teremtés, nem vetélkedés, hanem bizalmon alapuló művészbarátság, egy közös nyelven ami a nagybetűs ZENE.

A Felczak lemezek sorozatában megjelent Lajkó Félix és VOŁOSI közös albuma! Közös felállásban 2017-ben játszottak először a Budapest Ritmon, majd a varsói Cross Culture fesztiválon, amelyet további koncertek követtek 2018-ban a Müpában, a Budapest Folk Festen, az Ozorán és a Vidor Fesztiválon számos külföldi fellépés mellett, így a varsói Eufonie Fesztiválon az újvidéki Nomus Fesztiválon.

A lengyel VOŁOSI 2010-es alakulása óta sorra nyeri a díjakat, már a BBC és több német közszolgálati csatorna is közvetítette koncertjeiket, 2017-ben ők nyitották meg a műfaj legrangosabb eseményét, a Womexet.
Lajkó Félix Liszt Ferenc díjas hegedű- és citeraművész az elmúlt években többet koncertezett külföldön mint itthon. Bármerre jár, akár szólóban akár más zenésztársakkal együtt muzsikálva, koncertjei semmihez nem hasonlítható, maradandó zenei élmények, felvételei rendre atoplistákra kerülnek, különböző szerzői díjakat nyernek el.

A lemez megjelenését a Felczak Alapítvány támogatta.

1. Speedmotion (Lajkó Félix) 5.29
2. Side (Lajkó Félix) 5.59
3. Crawler (Stanisław Lasoń / Jan Kaczmarzyk) 2.04
4. Upside Down (Stanisław Lasoń) 3.12
5. From the Ditch (Lajkó Félix) 5.45
6. Valse (Lajkó Félix) 6.08
7. Downhill (Jan Kaczmarzyk) 1.54
8. Slowmotion (Lajkó Félix) 4.22
9. Pompeii (Lajkó Félix) 4.45

Zenészek:
Lajkó Félix - violin
Krzysztof Lasoń - violin
Zbigniew Michałek - violin
Jan Kaczmarzyk - viola,
Stanisław Lasoń - cello
Robert Waszut - doublebass

Special thanks to Kuba Borysiak
Studio Pannon Studio
Recording Bresaola studio Márton Kopcsik, Gábor Nóniusz
Mix Tomek Kubisa

Photographer Michal  Łuczak
Photographer Erdélyi Gábor
Print design Dóra Kiss
Fonó Budai Zeneház
Waclaw Felczak Alapítvány
Producer László Horváth
International Booking winkler.silvia@gmail.com

Elérhető letöltések: