KUBINYI JÚLIA – DANHAUSER PÁL – LELKES ANDRÁS – NYITRAI TAMÁS
Ár:
3000Ft (9 EUR)

A Maros-Küküllő vidék zenéje elementáris erővel sodor és magával ragad. Lendületes táncai, sorismétlő énekei, szívbemarkoló keservesei és jellegzetes pontozó dallamai csodálatos egyszerűségükben és sokszínűségükben kincset hordoznak.
Magyarlapád, ez az alig ezer lakosú erdélyi magyar település, a mai Fehér megyében található, néhány kilométerre Nagyenyedtől. Lakosságának nagy erőt ad magyarságuk megőrzésében az a változatos, élő hagyomány, amely a mai napig jelen van a falu mindennapjaiban. A település igen gazdag hagyományos népzenéjében korántsem már-már elfeledett dallamokat és énekeket találunk: a régi és az új együtt él a közös zenei nyelvben az élő néphagyomány bizonyítékaként. A hangszeres muzsikát egyszerű harmóniavilága, ritmikussága és lendületessége teszi jellegzetessé. Az archaikus zenekari hangzásvilág mellett a könnyen fülbe szökkenő dallamok és a végtelenségig variálható, különösen szép szövegváltozatok ragadtak meg minket először Magyarlapád népzenéjében.
A lemezen hallható összeállításokhoz alapul vettük – a teljesség igénye nélkül – Papp Józsefné Kiss Mária, Rettegi Árpádné Farkas Margit, Sipos Márton és Szabó Ferenc énekeit, az 1960-as évektől egészen a közelmúltig készült zenekari felvételeket, valamint a személyes találkozások alkalmával megélt élményeket. Ezek felhasználásával tárjuk a hallgatók elé, hogy micsoda kincset is kaptunk örökül Magyarlapádról. – Kubinyi Júlia, Nyitrai Tamás

Kubinyi Júlia – ének
Nyitrai Tamás – hegedű
Danhauser Pál – kontra
Lelkes András – nagybőgő, cselló

1. Holdvilág / Moonlight
2. Maros partján / By the Maros Bank
3. Ballada / Ballad
4. Kezdőtánc / Opening Dance
5. Egyedül / Alone
6. Pontozók / Pontozók
7. A menyasszonyé / Song of the Bride
8. Cserjésig / (The music) Reaches out to the Bushes
9. Pár / Couple Dances

A felvételek az Origó Stúdióban készültek 2021-ben.
Zenei szerkesztő: Kubinyi Júlia, Nyitrai Tamás
Hangmérnök: Cserny Kálmán
Zenekari fotó: Papp Kornél
Grafika: Kiss Dóra
Fordítás: Szokolay Anna, Szerkesztő / Editor: Csarnó Ella
Kiadó: Fonó

Elérhető letöltések: