Termékkód: FA -537-2
Ár:
3000Ft (9 EUR)

A 2018-ban alakult Napfonat az utóbbi években több ízben is bizonyította, hogy nem csak a világzenei színtéren, de a könnyűzenei palettán is megállja a helyét. Az öt női frontember találkozásából született, ütőshangszerekkel kiegészített a cappella együttes saját szerzeményeket, valamint magyar és más kultúrák népdalait dolgozza fel polifonikus hangzásba öltöztetve.

A zenekar 2023-ban már jelentkezett egy nagylemezzel - a Harmatcseppben él a világ bennem című album a Fonó gondozásában jelent meg, és a négy őselem tematikáját járja körül, amelyen nagyrészt saját szerzeményeket hallhatunk. A lemez 2023 decemberében felkerült a WMCE nemzetközi világzenei toplistájára.

A zenekar 2022-ben bejutott a DAL döntőjébe a Mint a Zápor c. dalukkal, több ízben dolgoztak együtt Palya Beával és Sena Dagaduval, akivel 2021-ben Ferenc pápa zárómiséje előtt is felléptek a Hősök terén. Rendszeres fellépői a magyar fesztiváloknak, valamint többször turnéztak Európában (Csehországban, Lengyelországban, Észtországban és Finnországban).

A Napfonat adventi műsorát első formájában 2019-ben hallhatta a közönség. Ez a zenei anyag adta az alapját a most megjelent lemeznek, amelynek címe Égből, Fényből… (kiadja a Fonó). A lemez különlegessége, hogy a lányok elrugaszkodva az eddigi a cappella koncepciótól hangszert ragadtak, és a megszokott perkusszív (cajon, keretes dob, darbuka) hangzás mellett citerával, ír buzukival, gitárral, fuvolával, furulyával és zongorával dúsították az albumon szereplő népdalok és ünnepi énekek megszólalását.

Az első két lemezhez hasonlóan a borítót Makhult Gabriella képzőművész készítette, aki ez alkalommal is pontosan megragadta az album hangulatát egyedi linómetszetével. A lemezt Budaörsön, a Kunyhó Próbaterem és Stúdióban Lee Olivér hangmérnök segítségével rögzítették, aki a keverésért és masteringért is felel.

Az Égből, Fényből… egy különleges ünnepi lemez. A Napfonat a népdalok és akár sokszor hallott karácsonyi énekek ősi szépségét olyan újszerű köntösbe öltözteti, amely igazán egyedi hangulatot varázsol a karácsonyfa alá. A lányok az eddigi zenei útjukhoz méltóan újító szellemben, mégis a hagyományokat megtartva az ünnep meghitt, leheletfinom élményére helyezik a hangsúlyt, helyet adva a felszabadult örömnek is. Az Égből, Fényből… olyan, mindenki számára alapvető témákat dolgoz fel, mint a fény újjáéledése, a közösség, az anyaság, a család, és az, hogy mindig megszületik a sötétből valami új, ami csillagként vezethet bennünket ebben a bizonytalan világban. Remélhetőleg sok éven át kíséri majd sokak ünnepét, és vallástól és felekezettől függetlenül felidézi bennünk, miről is szólt eredetileg ez az időszak, segítve minket, hogy személyesen is kapcsolódni tudjunk ezekhez az egyetemes emberi értékekhez - így téve ezt a lemezt örökérvényűvé.

  1. Aranyszárnyú angyal 1.51
  2. Cseng az erdő, zeng a mező 3.04
  3. Repülj szellő 4.18
  4. Betlehem 3.47
  5. Karácsonynak éjszakáján 2.15
  6. Idvez légy kis Jézuska 3.59
  7. Megjövendölve volt 2.18
  8. A sötétség szűnni kezd már 4.57
  9. E mai nap 2.24

Bonus Track:

10.Carol of the bells 1.30
11.Good news 2.54

Szerzők: Trad., Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi, Volkova Krisztina (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Hangszerek: Szalay Heni (citera: 3, 6, 9, lábcsörgő: 4, 9, 11), Tóth Eszter (ír buzuki: 2, gitár: 8, keretes dob: 4, 9),

Tóth Orsi (fuvola: 3, 6, 8, furulya: 9), Volkova Krisztina (billentyű: 3, 6, 8, darbuka: 4, cajon: 9)

Felvétel, mixing, mastering: Lee Olivér, Kunyhó Stúdió, Budaörs.

Elérhető letöltések: