Fonó, 2017
FA 386-2
Vonalkód: 5998048538621
Ár:
3000Ft (9 EUR)

A Csángálló zenekar 2009-ben alakult olyan fiatal zenészekből, akiket a népzene szeretete, a közös muzsikálás öröme és a barátság kovácsolt össze. Azóta visszatérő vendégei a fesztiválok világzenei színpadainak és a táncházaknak egyaránt. Zenéjükben találkozik a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán népzenéje, melyeket magukon átszűrve magával ragadó kortárs élménnyé alakítanak. „Hisszük, hogy a zene a közös nyelv az emberek között, s azt is, hogy e rohanó világban még mindig, mindenkinek szüksége van táncra, éneklésre és mulatságra. Ezáltal a megújulásra, mely szépíti a lelket s szellemet egyaránt.”
Lemezük korábbi felvétel alapján jelent meg a Fonónál, elérhető a Fonó webboltjában a terjesztőknél és a digitális terjesztőfelületeken is.

1. Viking Vándor 6:18
2. Elindultak a cigányok a bálba... 5:48
3. Hora Swing 3:58
4. Szultán 3:43
5. Kocsma az út szélén 5:31
6. Lalaru Revolúció 6:40
7. Mennek a magyarok kaszálni 4:41
8. Füstös 4:09
9. Goa 6:47
Össz idő: 47:39

Sára Csobán – szaxofon (1-9), kaval (9)
Bagi Bálint – tárogató (1-9), kaval, furulya (9)
Gárgyán Zoltán – klarinét (1-9), doromb, sikolyok (9)
Johannes Olsson - harmonika (1-9)
Bősze Tamás – ütős hangszerek (1-9), ének (2, 7), koboz (9)

Állandó közreműködő barátok:
Szabó Csobán Gergő - nagybőgő (1-3, 5, 9)
Zimber Ferenc – cimbalom (1-3, 6, 9)
BaHorKa:
Balogh Melinda – ének (5)
Kaszai Lili – ének (5)
Horváth Sári – ének (5

A Csángálló egy öt lelket egyesítő család, léptük nyomán muzsikaszó, s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, mely köszönhető a dallamok húzásának, és a kíséret valódi mélyről jövésének. Így zenéjük nem csak egy virtuóz buli esemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. Közös álmuk 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével. Azóta állandó szereplőivé váltak a magyar népzenei és világzenei életnek, rendszeres fellépői a budapesti táncházaknak, kluboknak és nyári fesztiváloknak, emellett többször koncerteztek már külföldön is. Az együttes gyakran indul zenei gyűjtő útra, hogy muzsikájukhoz eredeti környezetből merítsék az inspirációt. Olyan, nemzetközileg elismert alkotókkal dolgoztak már együtt, mint Tcha Limberger vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os O.Z.O.R.A. Fesztivált, ahol több mint 20 000 ember előtt muzsikáltak. Első lemezük 2017-ben jelent meg a Fonó gondozásában, Fel az úton... címmel. A Zengőkertben rögzített lemez hűen adja vissza a Csángálló élő koncertjeinek magával ragadó erejét, sodró hangulatát, melynek nehéz ellenállni, táncolás nélkül végig ülni pedig szinte lehetetlen. Hitük, hogy a zene univerzális nyelv az emberek között, ami gyógyít, felemel, s elrepít a képzelet szárnyain, hogy visszataláljunk gyökereinkhez, mely táplálja a törzset, hogy az ágakból nőtt levelek szabadon táncolhassanak a fényben.

„Első lemezünkön betekintést nyerhettek zenei világunkba, hogy miként is gondolkodunk a népzenéről, improvizációról vagy akár komponálásról. Köszönettel tartozunk szüleinknek a gondviselésért és útmutatásért, mestereinknek, hogy megosztják velünk a közös tudást, barátainknak, akik szeretnek minket, muzsikánkat és fáradhatatlanul mulatnak velünk, Bánházi Gábornak és Bartus Gabinak a közös munkáért és, hogy akkor is hittek bennünk, amikor nehézségekbe ütköztünk, Vitáris Gábornak a borítóért és a türelemért, Andy Wangnak a rajzokért és a Fonó Budai Zeneháznak.”

A felvételek a Zengőkertben készültek 2015-2016-ban. A lemezt kiadja a Fonó. Recording, mix: Bánházi Gábor, Grafika, design: Vitáris Gábor, Andy Wang

Elérhető letöltések: