2015
FA 365-2
Vonalkód: 5998048536528
Játékidő: 48,36
Ár:
3000Ft (9 EUR)

Az új Cimbaliband lemez története közel 20 éve kezdődött. A zenekarvezető, Unger Balázs ekkor már egy ideje vendégzenésze volt a fővárosi moldvai táncházaknak. Az ottani zenei élmények hatására, 1997-ben első autójával, egy szürke Trabant kombival elindult, hogy felkeresse a Moldvában élő cimbalmosokat és elsajátítsa speciális játéktechnikájukat.

Moldvai barátai segítségével jutott el többek között Ion Spiridonhoz, a híres radojéi cimbalmoshoz, valamint Temeliára, az öreg Cosma Piticuhoz. Ennek a gyűjtőútnak élményei és az ott rögzített anyagok inspirálták a Moldva lemezt, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez és autentikus moldvai zenét játszanak, de nem a szokásos hangszerelésben és felfogásban.

Az album egyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is, megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket.

Az album idén augusztusban és szeptemberben a legjobb húsz világzenei lemez között volt a World Music Charts Europa (WMCE) listáján.

1. Mikor kicsi leány voltam

2. Hazám, hazám

3. Gergelem

4. Bákói Fanfár

5. Idefenn a csenderbe

6. Mocanul

7. Ha folyóvíz lennék

8. Sirba si hora de la Cosma Piticu

9. Libabőr

10. Ludasim pajtásim

11. Floricica

12. Kerek udvar

Cimbaliband:

Szita Eszter - ének
Unger Balázs - cimbalom, brácsa, ének
Boda Gellért - hegedű
Lázár Gyula - nagybőgő, basszusgitár
Horváth Dániel - dob, ütőhangszerek
Agatics Krunoszláv - harmonika
Unger Gergő - gitár, ének

Elérhető letöltések: