Jegyvásárlás

Következő események

A Dikh TV bemutatja: 20 éves a Karaván Família, EtnoRom

A Dikh TV sorozata a hazai cigány népzene emblematikus alakjait mutatja be.

Karaván Família

A szülők és gyermekeik által létrehozott egyedülálló́ családi zenekar, a Karaván Família az elmúlt 20 évben saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán. Repertoárjukkal bizonyították, hogy a cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó́. Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség. Dalaikban a különböző, jellegzetes európai cigány zenei stílusok mellett érezhető a latin zene, a blues vagy a popzene hangulata is – mindezükből eddig nem hallott világzene született. A sokszínűség mellett azonban a Karaván Família képes megőrizni saját stílusát, amely egyszerre fiatalos és hagyománytisztelő, szórakoztató és szerethető.

A magyarországi cigány népzene, ami leginkább a cigány népdalok világát jelenti, az 1980-as években került színpadra. A kezdeti időszakban a műfajt bemutató előadók többsége egyszerre volt népi adatközlő és színpadi előadóművész. Repertoárjukban egyszerre voltak jelen a hagyományos cigány népdalok, az átdolgozások és a stílushoz tökéletesen illeszkedő saját szerzemények. Hozzáállásukra jellemző volt, hogy nem sikeresek, hanem hitelesek szerettek volna lenni. Nem gyorsan, hanem szépen akartak játszani. Arra törekedtek, hogy az értékeiket megmutassák. Azt játszották, amit igaznak és szépnek tartottak. A Karaván Família is ezt teszi.

A 20 éves jubileumi koncerten a Fonóban vendégművész barátokkal lépnek színpadra.

Karaván Família (Nagy István és családja):

István – ének, gitár
Ica – ének
(ifj.) István – ének, basszusgitár
Niki – ének
Vanda – tánc

Vendégművészek:

Marosi Zoltán – harmonica
Orsós Sándor – cajon

EtnoRom

Az együttest Balog József és Künstler Ágnes ala- pította 2005-ben a magyarországi roma zene virtuózaiból. Dalaikra az elmúlt évtizedekben Japántól az Egyesült Államokig milliók ropták, hangjukat a Közép-Európából elsőként felcsendü- lő „autentikus roma hangként” ünnepelte a közön- ség. Az EtnoRom repertoárja az autentikus oláh roma daloktól az elsöprően dinamikus, szvinggel, jazzel fűszerezett „roma világzenéig” ível. Balog Józsefet zenei munkásságáért a 2011-ben alakult Boldog Ceferino Lovagrend – a világon egyedülálló keresztény roma lovagrend – a „Roma Zene Nagykövetévé” avatta. A dalok az ő, és Künstler Ágnes, a „buja hangokkal táncoló” varázslatos hangján szólalnak meg és repítik a közönséget messze a mindennapoktól, egy távoli, örömökkel-fájdal- makkal teli, végletes világba.

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft