Jegyvásárlás

Következő események

Jobb, mint egy házibuli!

Kamasz Táncházunkban a tizenévesek mulathatnak egy jót kora esti kezdéssel.

Vendégek: Bukovinai Hagyományőrzők

Az egyik leghányatottabb népcsoportunk, a bukovinai székelység utódai mai táncházunk vendégei, kik a régi mulatságok hangulatát idézik.

Csíkszék, Háromszék, Udvarhelyszék székely népcsoportja az 1764-es madéfalvi veszedelem néven ismerté vált vérengzés révén vonult be történelmünkbe. Kétszáz éves hányattatás, többszörös jogfosztás, menekülés, elvándorlás, le- és kitelepítés szórta szét őket a világban, míg a 20. század nagy háborúinak viharában Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye 39 falujában találtak új hazára.

Hányattatásaik során végig megőrizték vallásukat, nyelvüket, huncutkodóan szellemes humorukat, dalaikat, táncaikat. Bár a szülőföld emléke már csak a legidősebbek emlékezetében él, de minden bukovinai család minden tárgyában, minden meséjében, a legapróbbak minden mozdulatában tovább él, az immáron ötödik, de végleges hazában, Magyarországon!

Mai vendégeink Hőgyészről érkeznek; táncosok, zenészek és Sebestyén István énekes, mesemondó, a Népművészet Mestere. Fogadjátok őket szeretettel!

Házigazda: Sarjú Banda

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítunk azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől.

Tánctanárok: Bacsó Lilla és Darabos Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

SARJÚ BANDA

A fiatal muzsikusokat 2015-ben ismerhette meg az ország a Magyar Televízió „Fölszállott a Páva” tehetségkutató verseny műsorában. Ekkor még egyéni kategóriában mutatták meg tudásukat, de a színfalak mögött elindult a közös muzsikálás. Szoros barátság és egy új zenekar született, családjuk és Kuczera Barbara művészeti vezetőjük támogatásával. 2016-ban már Sarjú Banda néven indultak a versenyen és elnyerték az Ország Legjobb Zenekara díjat. A sarjú jelentése: utód, leszármazott vagy levágott növény szálak töveiből újra kikelő hajtás. A Sarjú Banda hivatása az eredeti magyar hangszeres népzene elsajátítása, megőrzése és tovább éltetése. Örömmel és tisztelettel tanulják a mesterektől, hagyományőrző zenészektől, éltetik a színpadon és a táncházakban egyaránt.

Hajdu-Németh László - hegedű
Hajdu-Németh Balázs - hegedű
Gál Tibor - ének
Szilágyi Szabolcs - hegedű, brácsa
Csoóri Bendegúz - nagybőgő
Horváth Áron - cimbalom

Művészeti vezető: Kuczera Barbara

Jegyár: 1000 Ft

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.