Jegyvásárlás

Következő események

Ötödik évszak

népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zene

A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.

A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit - magyar és francia nyelven.

Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll 2018-ban alakult felállás mögött. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is. Azt a magyar és nemzetközi közönséget célozzák meg, akik szeretik az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét.

A zenekar első lemeze 2021-ben Fonogram -díjat kapott.

Közreműködik:

Izabella Caussanel – ének
Ifj. Csoóri Sándor Sündi - ének, brácsa, hosszú nyakú tambura
Hegedüs Máté – hegedű
Zimber Ferenc – cimbalom
Szabó Csobán Gergő - ének, nagybőgő

Branka: Én Csépem lemezbemutató koncert

"Az "Én Csépem" egy régóta dédelgetett ötletem, mellyel szerettem volna elsősorban tiszteletemet és elköteleződésemet kifejezni a szerb közösség és az őseim iránt, valamit megmutatni ki vagyok én, honnan jöttem, és honnan gyökerezem." - írja Básits Branka
"A lemez előzménye messzire nyúlik vissza az időben. 2008 és 2015 között készítettem népzenei gyűjtéseket szülőfalumban, Szigetcsépen a szerb ajkú lakosok körében, majd ezeket a gyűjtéseket a zeneakadémiai szakdolgozatomban összegeztem (Szigetcsépi szerbek népdalai). Mivel számomra mindig is fontosak voltak a szerb gyökereim, a gyerekkorom szép emlékei, a régmúlt iránti kíváncsiság, már ekkor felötlött bennem az a gondolat, hogy mi lenne, ha ezt a felgyűjtött népdalkincset a tudományos megközelítés mellett életre hívnám és bevonnám a művészetembe. Így született meg bennem az ötlet, hogy egy olyan lemezt készítsek, mely során kizárólag a szigetcsépi gyűjtésre szorítkozva választom ki a dalokat. Kísérletező kedvem, nyughatatlan és folyamatosan új utakat kereső attitűdöm viszont nem tudott volna kiteljesedni úgy, ha ez egy autentikus lemezként jelenik meg. Ezért az eddigi zenés tapasztalataimat is beletettem, ezek alapján készültek a népdalok feldolgozásai. Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam. Éveken át dédelgettem ezt a számomra kedves hanganyagot. Elő-elővettem és hallgatgattam. Hagytam, hogy visszhangozzon és formálódjon bennem. Pont úgy, ahogy a múltban néhány évszázadon átívelve burjánzott a falu lakosainak szívén és száján. Ezek a dalok lenyomatként őrzik a múltat és a falu népének lelki világát, érzéseit, élményeit, és bízom benne, hogy e lemez által tovább közvetíthetik azokat az igazságokat, melyeket örökérvényűvé edzett az idő."

_MG_2684.jpg

Jegyár: 2000 Ft elővételben, 2500 Ft a koncert napján