Következő események

„Béla bácsi”

- fotókiállítás Halmos Béla (1946-2013) Széchenyi-díjas prímás, népzenekutató emlékére

A kiállítás anyagát - a 2020-ban elhunyt - Rosta Kati rendezte össze 2014-ben, Halmos Béla halála után, - barátjaként, évtizedeken keresztüli munkatársaként, - az egri Kaláka-fesztivál alkalmából, melyet Kati több, mint 3 évtizeden keresztül szervezett. Szerepel benne számos közismert fotó, de vannak ismeretlenek is, jónéhány kép készítője maga Halmos Béla. Az anyagot Jantyik Csaba - zenész, producer, stúdiótulajdonos - Halmos Béla és Rosta Kati egykori barátja kapta meg Katitól „megőrzésre”, további felhasználásra, mivel ő volt Halmos Béla segítője a Táncház ’40 fotókiállítás anyagának összeállításában és bemutatásában is (magyarul, olaszul, japánul). A „Béla bácsi” kiállítást most 2 tablóval egészítjük ki, melyeken Rosta Kati előtt is tisztelgünk, rá is, - visszahúzódó, különleges lényére is - emlékezünk ez alkalomból.

A kiállítások anyaga („Táncház ’40” és „ Béla bácsi”) 2022-ben egy 3. kiállítással is bővülni fog: „Aranyosra festem” címmel Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jantyik testvérek egy különleges új lemezt készítenek Halmos Béla születésének 75 éves évfordulója tiszteletére, melyen eddig kiadatlan Halmos felvételek is helyet kapnak. A kiállítás Béla szellemiségéhez hű formában: egyszerűen, közösségek számára könnyen mozgatható roll-up-okon lesz látható, melyeket bármelyik táncházas vagy általában kulturális közösség utaztathat és kiállíthat majd 2022-ben és azt követő években rendezvények kapcsán.

A kiállítást megnyitja néhány kedves és kötetlen, de hozzá hűen mégis komoly és tanító mondattal Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője , és Jantyik Csaba, zenész, producer, Rosta Kati és Halmos Béla egykori  munkatársa és barátja.

A kiállítás megtekinthető 2022. február 25-ig.