Következő események

Fonó Szerda

Tánctanítás és táncház

Fonó Szerda tánctanítás és táncház: Bonchidai táncok

Fonó Szerda táncalkalmainkra olyan kezdő és haladó táncosakat várunk, akik tánctanfolyam keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös énektanulással, össztánccal és táncházzal zárul. Várunk minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül!

Táncanyag: Bonchidai román táncok

Oktatók: Redő Júlia és Tompa Attila - haladó csoport (Pajta), Baloghné Vatai Barbara és Galát Péter - kezdő csoport (Nagyterem)

A Kis-Szamos mente és a Mezőség határán található Bonchidán „a hagyományos magyar táncrend utolsó virágzási korszaka az 1930-as évek eleje volt. A román táncciklus ezt mintegy húsz évvel túlélte” - ahogy Martin György, nagy néptánckutatónk megjegyzi. 1969-es gyűjtése, amely lényegében az egyetlen jelentős gyűjtés Bonchidáról, - és amelyen 3 magyar pár, 4 román pár táncol, - mégis eleven és intenzív élményt ad a népzene és néptánc művelői újabb és újabb generációjának,- a táncházmozgalom kezdeteitől. Román táncokkal kezdjük, nem véletlen, hisz a bonchidai román forgatós talán a legnépszerűbb páros tánc.

Az este menete:

19:00 Kezdő és haladó tánctanítás külön termekben (Pajta és Nagyterem)
20:45 Énektanulás Enyedi Ágnessel (Pajta)
21:15 Kezdő-haladó össztánc (Pajta)
21:30 Táncház Csatai László 'Csidu' vezetésével

Zenekar: Magos Együttes

Jegyár: 1000 Ft

Az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül és csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet látogatni. (Applikációt is elfogadunk.)