Következő események

Cimbaliband: Szabadon

lemezbemutató koncert

Elképesztően kreatív energiákkal építkezett a Cimbaliband ezen a lemezen, népzenei alapokon, egy igazi jó ethno jazz album született, melynek anyagát mutatják be ezen az estén a Fonó színpadán.

A Szabadon című album tizenegy dalának alapjául a magyar népzene dialektusai - a Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva - adta a kiindulópontot. Minden nagy tájegységből legalább két népdal alkotja az alapját a lemezen elhangzó szerzeményeknek, melyek izgalmas köntösbe öltöztetik az eredeti dallamokat, különös figyelmet szentelve a cimbalomnak és az improvizatív hegedűjátéknak. Természetesen fonódik itt össze az autentikus népzene – amelyhez a banda minden tagjának erős személyes kötődése van – és a kortárs alkotás, friss improvizációk iránti igény és tudás. Unger Balázst saját gyűjtései, a népzenével való napi szintű kapcsolat vezette rá, hogy mennyire fontos ebben a műfajban az improvizáció. Hagyományőrző mestereink sajátos egyéni stílusában fontos szerepet játszik a zenei rögtönzési készség. Balázs 1998-ban egy csángó táncházban ismerkedett meg Dresch Mihállyal, a magyar ethno-jazz élet szaxofonos ikonjával. Mihály zenekarába invitálta, majd két éven keresztül együtt muzsikáltak a Dresch Quartetben, ahol a cimbalmosunk nagyon megszerette az ethno-jazz műfajt. 2019-ben a Cimbaliband hegedűse, Solymosi Máté, megnyerte a I. Nemzetközi Roby Lakatos Hegedű Improvizációs verseny különdíját, a legjobb népzenei improvizációért, ami szintén nagy lökést adott Szabadon lemezünk megalkotásához.

Fergeteges hangszerszólókat, újjászülető, fülbemászó melódiákat hallhatunk a korongon. A produkciót karakteres férfi énekhangok erősítik Unger Balázs vezetésével, valamint két vokalista közreműködésével. Érdekesség, hogy ez az első Cimbaliband lemez, amelyen nem hallhatunk női énekhangot. Sára Dóra grafikusnak köszönhetően minden dalhoz született egy illusztráció, különböző grafikai technikákkal, melyeket a lemez füzet-mellékletében helyeztek el. Az zenehallgatási élmény ezekkel a képekkel lesz igazán teljes – vallják az alkotók.

A Cimbaliband zenekar tagjai:

Unger Balázs - cimbalom, ének (zeneszerző)
Solymosi Máté - hegedű
Babos Lőrinc - dob, ütőhangszerek, vokál
Tóth Gergely - nagybőgő
Varga Kornél - gitár, vokál

Vendégek:
Bede Péter - szaxofon
Agatics Krunoszláv Kico - harmonika

bede.jpg

kico.jpg

Jegyár: 1500 Ft elővételben, 2000 Ft a koncert napján

Védettségi nélküli is, kizárólag maszkban látogatható esemény.