JAZZFEST BUDAPEST

2022. április 27. – május 12.

10+ helyszín, 200+ fellépő, 60+ koncert városszerte

Zene határok nélkül!

Több mint 60 koncertet hirdetett meg a Jazzfest Budapest, amely a kezdetek óta nagy sikerrel és többnyire telt házakkal zajlik a város számos klubjában, koncerthelyszínén. Eddig a műfaj olyan nemzetközi és hazai sztárjait hallhatta a közönség, mint Dave Weckl és Tom Kennedy, Piotr Wojtasik, Paolo Angeli, Lukács Miklós, Szakcsi Lakatos Béla, Müller Péter Sziámi többek között. A fesztivál május 12-éig tart, a következő napokban is jelentős előadók koncertjeit élvezheti a jazz-szerető budapesti közönség, mint John Patitucci & Joey Calderazzo, Kenny Garrett & Sounds From The Ancestors, Sárik Péter, Luiza Zan és Gyárfás István, Theodosii Spassov és a Dresch Quartet, Tim Ries, vagy Harcsa Veronika.

A széles összefogással megvalósuló eseménysorozat felhívja a figyelmet azokra a világszínvonalú hazai előadókra, akik köztünk élnek, valamint meghatározó, nemzetközi művésztalálkozásoknak ad helyet.

A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott, a fesztiválon 12 ország (magyar, amerikai, lengyel, szlovák, osztrák, bolgár, román, olasz, spanyol, francia, norvég, svájci) zenészei lépnek fel, részben saját produkcióval, részben izgalmas, erre az alkalomra életre hívott koprodukciókkal.

„Az előadóval együtt lélegző közönség ebben az improvizatív műfajban különösen fontos. Évek óta szeretnek visszajárni a legnagyobb sztárok Budapestre, mert jól érzik itt magukat a színpadon. Folyamatosan követjük a nemzetközi piacot, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolódásokat, amelyek a hazai koncertközönségnek igazi unikumot jelentenek, úgy tűnik sikerült, mert már az első napokban felvázolódott néhány új művészi együttműködés, amikből még új zenekarok is születhetnek! Boldog vagyok, amikor ilyen találkozások a mi szervezésünkben történnek meg! Ajánlom a fesztivál további koncertjeit is a jazz olyan óriásaival, mint Kenny Garrett, vagy John Patitucci és a műfaj meghatározó hazai előadóival. Éljék át velünk azt a szabadságot, amit a csak a jazz tud megteremteni! (Kleb Attila, fesztiváligazgató)

A fesztivál programjai a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand, az Olasz Intézet, a Bolgár Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Cervantes Intézet közreműködésével valósulnak meg.

MÉG ELÉRHETŐ PROGRAMOK:

05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries (Turbina)

Különleges zenei kalandozás Joe Zawinul életműve előtt tisztelegve. Elektronika és élő zene elegye, a különböző stílusú zenészek találkozása, mint Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, zenésztársa, Kováts Tibor és Tim Ries a Rolling Stones szaxofonosa garantáltan egyedi zenei élményt varázsol a színpadra.

05.07. – Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István (Fonó)

A román Luiza Zan nem csak a mi Kelet-Közép-Európánk, de egész Európa egyik legérdekesebb, legeredetibb jazz énekesnője. Luiza a jazz, a funk, a rhythm&blues, a hip hop, valamint a bossa nova vonzó egyéni ötvözetét produkálja. Két élvonalbeli magyar zenész, a gitáros Gyárfás István és a zongorista Sárik Péter egyre gyakrabban játszik Luizával, olyannyira, hogy közös albumot is készítettek Gyárfás István és a Sárik Péter Trio részvételével. https://www.youtube.com/watch?v=xsKonGoz6tg

05.07. – Kőszegi Rhythm & Brass / NEC+ (Mixát)

Egy este, két koncert, ahol még akár meglepetésre is számíthatunk.

A magyar jazzélet egyik legjelentősebb dobosa, Kőszegi Imre álmodta meg és vezeti ezt az egészen különleges felállású formációt, melyben Bacsó Kristóf, Molnár Sándor és Orbán György a tettestársai.

A NEC+ egy igazi supergroup Franciaországból. Az Etienne Mbappe (John McLaughlin) által alapított zenekar a fekete selyemkesztyűs kezű basszusgitáros körül egyesíti Nicolas Viccaro dobos varázspálcáját, harmonikus finomságait, dallamszépségét és Christophe Cravero szívszorító dallamait zongorán, és hegedűn. Egy intenzív, meglepő, éneklő, táncolós zene, határozottan jazzes hangzásokkal. https://www.youtube.com/watch?v=hP8tC_wSPhE

05.08. – Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov (Fonó)

A zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.

Első alkalommal csatlakozik a quartethez a világhírű bolgár kavalos, Theodosii Spassov.

05.09. – Nagy Emma Quintet feat. Harcsa Veronika & Ávéd János (Budapest Jazz Club)

A hazai jazz-színtérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet 2022-ben már a harmadik nagylemezét mutatta be. A Bill Evans-i klasszikus iskolából is táplálkozó, de a kortárs jazz sokszínűségét ugyancsak képviselő kvintett Nagy Emma unikális énekével a középpontban semmilyen értelemben nem szab határt magának. Még úgy sem, hogy zenéje egy részét kidolgozott formák, akár kifejezetten dalszerű szerzemények jellemzik, másik részében viszont helye van a spontaneitás részeként akár rockos elszállásoknak is.

Ezen az estén két különleges vendég, a magyar és nemzetközi jazzélet egyik dívája, Harcsa Veronika és Ávéd János csatlakoznak a zenekarhoz.

05.09. – Heavy Weather (Mixát)

A Heavy Weather (1977) a fúziós jazz legfontosabb zenekarának, a Weather Reportnak nyolcadik albuma volt. A Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Alex Acuña és Manolo Badrena felállású együttes lemeze mindeddig a legnagyobb példányszámban eladott jazz album. Erről a legendás lemezről nevezte el magát, a Joe Zawinul, a Weather Report osztrák származású billentyűse munkássága előtt tisztelgő nemzetközi együttes, a Heavy Weather. A norvég, osztrák, szlovák és magyar zenészekből álló zenekart a norvég basszusgitáros, Per Mathisen hozta létre, aki három évig a Weather Report tagja volt.

A hangszeres improvizációra nagy hangsúlyt helyező Heavy Weather repertoárja nem csak a névadó album számaiból áll, hanem a legendás kvintett összes korszakából játszanak, valamint, Joe Zawinul és Per Matheisen kompozíciók is bekerültek a műsorba.

Per Mathisen, Mogyoró Kornél, Fabian Rucker, Martin Valihora, Paul Urbanek

https://www.youtube.com/watch?v=nt1EufaSk7E

05.10. – John Patitucci & Joey Calderazzo (MOMkult)

Joey Calderazzo és John Patitucci a jazz világának két fénylő csillaga. Együttműködésük a színpadon csakis csodát eredményezhet.

John Patitucci basszusgitáros 30 éve van a jazz világának élvonalában, négyszeres Grammy-díjas, Chick Corea gyakori zenésztársa. Joey Calderazzo, generációjának egyik legjobb zongoristája, aki tizenhárom albumot készített vezető zongoristaként, végigjárta az utat a csodagyerekből, majd a keresett session zenészből az elitbe. A jazz legkiválóbb együtteseinek tagjává vált.

05.12. – Kenny Garrett & Sounds From The Ancestors (MOMkult)

Kenny Garrett vitathatatlanul a világ egyik legjobb szaxofonosa. Az igen sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező amerikai zenész a jazz talán legnagyobb hatású alakja Miles Davis zenekarában, a “Mester” mellett vált igazi világsztárrá. Legendás felelgetős együtt játékuk, Garrett lenyűgöző, erőteljes szólói már most a jazz-történet legjobb, maradandó pillanatai közé tartoznak. A szakma és a közönség által magasztalt, legújabb lemezét bemutató turné alkalmából érkezik Budapestre.

https://www.youtube.com/watch?v=DiqWzdDjX0c

BJC / BUDAPEST JAZZ CLUB

2022.05.04. - Free Style Chamber Orchestra

2022.05.09. - Nagy Emma Quartet feat. Harcsa Veronika, Ávéd János

2022.05.11. - Szendőfi Péter Fusion Jam

2022.05.12. - Gyémánt Bálint Trio

EÖTVÖS10

2022.05.11. - Pipo Romero Trio

GÖDÖR

2022.05.09. – MIRKOREA / Koós-Hutás Áron, Kottler Ákos, Frey György, Milosevics Mirko

IF CAFÉ

2022.05.06. - TURNAROUND

2022.05.07. - Oláh Kálmán Band feat. Tim Ries

2022.05.08. - Chet’s Mood Trio

2022.05.11. - Balázs József Trio

2022.05.12. - Gyárfás - Premecz Organ Trio

JEDERMANN

2022.05.07. – Rezervátum Orchestra

LUMEN

2022.05.08. – Jazzaj – Sébastien Branche & Co.

2022.05.10. - Palojtay János, Benkő Róbert & Halmos András

2022.05.11. - Mingus!

2022.05.12. - The Pastorz

MIXÁT

2022.05.05. - HALPER HENDRIX EXPERIMENT feat. Balogh Kálmán & Szokolay Dongó Balázs

2022.05.06. - Bacsó Kristóf TRIAD

2022.05.07. - Kőszegi Imre Rhythm & Brass

2022.05.07. - NEC+ / Nicolas Viccaro, Etienne Mbappé, Christophe Cravero

2022.05.08. - Karosi Júlia Quartet

2022.05.09. - Heavy Weather

2022.05.10. – Szabó - Gyányi Quintet

MOMKULT

2022.05.11. - John Patitucci & Joey Calderazzo

2022.05.12. - Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors

OLASZ KULTÚRINTÉZET

2022.05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries - Hommage á Joe Zawinul

FONÓ

2022.05.07. - Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István

Jegyvásárlás itt >>

2022.05.08. - Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov

Jegyvásárlás itt >>