Friss művésztalálkozásokkal, kortárs zenei kísérletekkel és fiatal formációkkal, remek népzenei, világzenei és crossover koncertekkel és persze táncházakkal köszönt be a tavasz a Fonóban. Szilágyi Tóni erdélyi prímás új formációjával mutatkozik be a házban, a Bran együttes Szent Patrik napot tart, Borbély Mihály pedig együtt lép fel Farkas Zoltán „Batyuval” és Lőrinszky Attilával utánozhatatlan triót alkotva a népzene, a világzene és a jazz határán. Ismét összegyűlnek a táncházmozgalom női népzenészei, táncházzenészei, hogy egy csodálatos koncerten és táncházban köszöntsék a tavaszt. A csütörtöki kísérleti-kortárs koncertek között érkezik a Mandaan zongora-trombita alapú elektronikus duója új lemezükkel, a Wolfolks indie-folk zenét játszó hölgytriója és a Lilium dallamközpontú fúziós zenéje, ahogyan természetesen nem maradhat el a Novan Experiment immár nagyon népszerű, mindig meglepetést okozó zenei kísérletezése sem. Bemutatkozik a remek zenészekből álló Alexander Petrovics Koktél a Kárpát-medencéből „egy kis ezzel és egy kis azzal”. A táncházak sorában kéthetente pénteken a Berka együttes moldvai és vonós táncházában mulathatunk. A Fonó Szerdákon a méhkerési táncanyagra fokuszálnak a csoportok, amit minden alkalommal szabad vonós táncház követ. Havonta egyszer a Kamasz Táncházban pedig a tizenéveseket várja a Sarjú Banda muzsikája és a táncparkett.

A tavalyi évben megalakult Szilágyi Tóni erdélyi prímás és énekes által vezetett Antonio Projekt a hazai világzenei és népzenei élet úttörője. A magával ragadó, szívhez szóló, mulatásra késztető muzsikájukon ugyanúgy érződik a kárpát-medencei cigányzenei anyag hangzásvilága, mint a balkáni életérzés, mindez sajátos, az underground és romkocsmák hangulatát idéző stílusban. Ritka szerencsés együttállás az, amikor egy formációban férfi és női énekes is megtalálható, az Antonio Projekt egyik különlegessége és ereje ebben rejlik, a zenekarvezető mellett Balogh Melinda énekel. Az Antonio projekt március 4-én ad koncertet a Fonóban.

A Bran együttes ír koncertjével régi hagyományt újít fel: hosszú éveken át a Fonóban ünnepelték meg az írek nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját. A koncerten a középkori ír hangulatot megidéző dallamok mellett lendületes, vidám táncos számok, kocsmai énekek is megszólalnak. A Bran koncertjeinek különlegessége, hogy a számok kapcsán elmondott mesékben megelevenedik Írország történelme és kultúrája - most elsősorban Szent Patrik legendáit ismerhetjük meg, március 18-án a Fonóban.

„Az Alexander Petrovics Koktélban az volt a jó, hogy sosem tudhattad, mit rendelsz valójában. Abban a dél-budai restiben is – ahol mérték – csak annyit írtak róla a menüben – ami egy Petőfi-összes első, eredetileg üres oldala volt –, hogy egy kis Ez és egy kis Az, valamilyen arányban. „Ha a Kárpát-medencét meg lehetne inni, akkor valószínűleg Alexander Petrovics Koktélnak hívnák – vallják a zenészek március 24-ei koncertjük ismertetőjében.

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó. Vannak köztük fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják. „Csütörtökön arra biztatunk mindenkit, hogy eressze el a zenei fantáziáját, lépjen ki a komfortzónájából és merüljön el ezekben a végtelen zenei utazásokban a megszokottól távol.”

Novai Gábor Novant a Mörk zenekarból ismerhetjük, a Fonóba viszont Novan Experiment címmel kortárs elektronikus zenei kísérleteivel érkezik hónapról hónapra, amelyhez mindig más zenésztársat hív vendégül.

Az analóg elektronikus hangzásokkal bőven fűszerezett, kortárs trombita - zongora alapokra épülő MANDAAN duó már évek óta jelen van az Ambient/Offbeat/FreeJazz világában. Az eddig két egész estés albumot ('AMBAR/2016', 'CIRRUS/2017') megjelentető zenekar megalkotta következő lemezét, amely már egy kiforrott, többnyire lassú tempójú akusztik-elektronikus, misztikus techno és koszosabb house elemekkel tarkított, nagyjából egy órás zenei road trip, amely március 16-án mutatkozik be a Fonóban.

A Wolfolks triója úgy keresi az egyedi hangzásokat és az izgalmas dallamokat a zenében mint egy kalandos túrán keressük a már feledésbe merült helyeket. Az így létrejött indie-folk dalok hangulata a „keleties”, lelket nyugtató békés harmóniáktól az önfeledet táncolós zenékig terjed, amelyben március 23-án merülhetünk el.

A LILIUM acoustic hattagú formációjának világa, népzenei ihletésű dallamközpontú fúziós zenén alapszik. „Saját dalok, és a magyar népi dalkultúrából átemelt darabok alkotják a repertoárunkat. Egyaránt használunk népi és modern hangszereket is, így megszólalásunkban az akusztikus hangzás dominál.”

A Fonó további programjai, táncházai, koncertjei és jegyei a fono.hu oldalon elérhetők.