Április 19-én és 20-án szervezi közös szakmai konferenciáját a szeptemberben indult komplex értékmentő és értékteremtő PajtaKult program és a Magyar Fesztivál Szövetség, Magyarország legnagyobb fesztiválszakmai szervezete. A Hagyományok Háza nemrég átadott, gyönyörűen felújított terei méltó és inspiratív közeget biztosítanak a szakmai programhoz, aminek fő kérdésköre az épített örökség és a kultúra kapcsolata, fesztiválok és kulturális események helyszínei a pajtától a palotáig. A kétnapos konferencia első napja mindenki előtt nyitott. A szakmai programra a Magyar Fesztivál Szövetség tagsága mellett szeretettel várják a pajtatulajdonosokat, fesztiválszervezőket, az épített örökség megőrzése és ápolása mellett elhivatott szakmai és laikus érdeklődőket egyaránt.

A konferencián az épületek kulturális funkcióban történő megújulásának nehézségeit és lehetőségeit járják körbe, elsősorban a későbbi használat szempontjai szerint. Építész, néprajzkutató, gasztronómiai szakember és a kultúra számtalan területének művelője között zajlik majd a diskurzus a fellépő művésztől a fesztiválszervezőn át az épületeket üzemeltető intézményvezetőkig és a kultúra működését finanszírozó és támogatásán keresztül azt alakító politikusokig. Beszélgetések lesznek a pajtákról, azok megújulásáról, a fesztiválok és az épített örökség kapcsolódásáról és a működés alapját adó pályázati lehetőségekről. A konferenciaprogram mellett gasztronómiai élményekben és közös hajókirándulásban is része lehet annak, aki csatlakozik a szakmai programhoz.

Az esemény első napján bemutatkozik a PajtaKult csapata; megismerhetjük a küldetésüket, a pajtákban és egyéb régi ipari épületekben rejlő lehetőségeket kulturális, közösségi, gasztronómiai és építészeti szempontból. Az érdeklődők a Magyar Fesztivál Szövetség aktualitásairól, kultúrpolitikáról, a régi terekben szerveződő fesztiválokról és a hozzájuk kapcsolódó pályázati lehetőségekről hallgathatnak beszélgetéseket.

Az eseményt a Magyar Fesztivál Szövetség, a PajtaKult és Fonó Budai Zeneház munkatársai közösen álmodták és valósítják meg a Hype stáb koordinációjával, a Hagyományok Háza által biztosított csodálatos helyszínen. Az első nap ízeiért Novotny Antal, a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha megálmodója felel. A tartalmas napot egy közös hajókázással zárjuk a Dunán.

A konferencia második napján tartja tagjainak éves közgyűlését a Magyar Fesztivál Szövetség, ezzel párhuzamosan a PajtaKult programhoz kapcsolódva építészetről, illetve a magyarországi pajtákról lesz szó.

Szeptemberben indult és azóta mintegy 100 pajtát fog össze a Pajtakult komplex értékmentő és értékteremtő projektje, amely összefüggéseiben gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén levő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról. A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott Pajtakult összefogja mindazon törekvéseket és szintetizálja mindazon tapasztalatokat, amelyek ez irányban az elmúlt években egymástól függetlenül különböző helyszíneken elindultak.

„Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is, a Pajtakult pedig előrevetíti azokat a jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segíthetik, legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás.”

Részvétel az első napon: 13.000 Ft, amelyben tartalmazza:

- részvétel a konferencián

- a veresegyházi Katlan Tóni Kultúrkonyha ebédje

- közös hajókázás

Jegylink: https://tixa.hu/pajtatolapalotaig-fesztivalszovetseg-2022

A második napra a pajtatulajdonosokat és a Fesztiválszövetség tagjait várjuk.