A Danubia Zenekar különleges albumpot készített az ünnepekre. Az Aranyszárnyú angyal című lemezen – amely a Fonó kiadásában jelenik meg – a legismertebb karácsonyi dallamok, egyházi énekek, magyar népdalok, angol és német tradicionális dalok kelnek új életre. Ahogy a zenekartól és Hámori Máté karmestertől megszokhattuk, kortárssá teszi a régit, modernné a hagyományost: a lemezen Ott Rezső átdolgozásában hallhatjuk a gyerekkorunkból ismert és szeretett dalokat. A zenekar az albumból befolyó összeget Közös hang elnevezésű projektjére fordítja, amelyben együtt zenélnek a Máltai Szimfónia Programban résztvevő nehéz sorsú gyerekekkel.

A legszebb klasszikus karácsonyi énekek Ott Rezső átdolgozásában

„A karácsonyeste fénypontja számomra az a pillanat volt kiskoromtól fogva, amikor körbeálltuk a fát, és közösen elénekeltük a klasszikus csokrot: Pásztorok, pásztorok; Mennyből az angyal; A kis Jézus megszületett – és ami még csak eszünkbe jutott. Gyerekként azt jelentette a közös éneklés, hogy már csak pillanatok választanak el a várva várt ajándéktól, nagyobbá válva pedig egyre inkább a béke, az összetartozás és az együttlét élményét adta ez a kihagyhatatlan pár perc. Felnőtt fejjel pedig úgy éreztem, ezek a dalok – bár évente talán csak egyszer hangoznak el – olyan fontos részei az identitásunknak, és nem túlzás azt írni, az örökségünknek, hogy muszáj méltó köntösben megörökíteni őket unokáink számára. Erre teszünk kísérletet Ott Rezső fantasztikus átdolgozásaival: megőrizni és újraéleszteni ezt a csodás hagyományt, a közös karácsonyi éneklés varázslatát.” (Hámori Máté)

A lemezen olyan dalok szólalnak meg, amelyek mindenki számára ismertek, összekötnek különböző korosztályokat, társadalmi csoportokat, vidéken vagy városokban élő embereket. Halljuk, hallgatjuk őket templomban, plázában, iskolában – velünk vannak. Ott Rezső először 2015-ben készített egyedi átdolgozásokat a Danubia Zenekarnak karácsonyi dalokból, azóta minden évben egy-két dallal, dalcsokorral gazdagodott ez a gyűjtemény, így állt végül össze a CD-re felkerült zenei anyag, kiegészülve öt teljesen új énekkel. A felvétel 2021 júliusában készült a Zeneakadémia Nagytermében a Nemzeti Énekkar közreműködésével.

„Célom minden egyes darabnál az volt, hogy a hallgatókhoz is eljusson az a szeretet, mely az én ujjamat is vezérelte, amikor ezeket a dalokat papírra vetettem.” (Ott Rezső)

A karácsonyi lemez megrendelhető a zenekarnál ezen a linken és a Fonó webboltjában ezen a linken.