Démonikus improvizációk, szárnyaló dallamok, lelkünket az ismeretlenbe repítő virtuozitás. Lajkó Félix a zene nyelvén mesél érzésekről, hangulatokról, betekintést nyújtva belső világába. Egy Lajkó szóló koncert maga a teljes átlényegülés, egy különleges és szokatlan zenei élmény, maradandó katarzis. A vajdasági hegedűművész az elmúlt időszakban megszenvedte a covid hullámait, így több mint két éve volt utoljára szólókoncertje Budapesten. Most a Fonóba ismét elhozza a végtelen zenét, a koncertet, amely gyógyír a léleknek.

A Lajkó Félix szólókoncertre a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának hétvégéjén (október 15-16.) kerül sor szombaton este. A 11. alkalommal megrendezett szalonon hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig ismert művészek hegedűjátékát hallgathatjuk. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk.

Az október 15-én este 19.30-kor kezdődő Lajkó Félix szólókoncert előtt délután már megnyílik a szalon, az érdeklődők pódiumbeszélgetésen ismerkedhetnek meg a hegedűkészítés főbb fázisaival, 16.00 órától Lakatos Róbert 30 duó hegedűre és brácsára című lemezbemutató koncertre kerül sor a szerző és Jozef Horváth előadásában. A szalon másnapján, vasárnap a Somogyi Vonósnégyes szólaltatja meg a kiállító mesterek hangszereit a délutáni ingyenes koncerten.

Kiállító készítők: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter

A szalon alapítója: Faragó-Thököly Márton

Az idei hangszerkiállítás különleges vendége lesz a Rivolta hangszerfa kereskedő cég Észak-Olaszországból. A kiállítás ideje alatt megtekinthető és vásárolható lesz a minőségi és egyedi hangszerfa kínálat.

Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

PROGRAM

Október 15. szombat

15:00 Kapunyitás

15:30 Kiállításmegnyitó. Megnyitja: Tóth Endre zenetörténész

16:00 Lakatos Róbert -Jozef Horváth: 30 duó hegedűre és brácsára (lemezbemutató koncert)

17:00 Bemutatkozik a Maeijer&Leemans borászat (Hosszúhetény)

18:00 Pódiumbeszélgetés: A hangszer útja a műhelytől a pódiumig

Vendégek: Oláh Vilmos hegedűművész, a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány kurátora és Bárdi Szabolcs hegedűkészítő

Moderátor: Tóth Endre zenetörténész

19:30 Lajkó Félix szólókoncert.

/Jegyár a Lajkó Félix koncertre: Earlybird (első 30 db jegy) 3000 Ft, elővételben4000 Ft, a koncert napján 5000 Ft/

A kiállítás 22:00 óráig látogatható.

Október 16. vasárnap

12:00 órától látogatható a kiállítás

15:00 Somogyi Vonósnégyes koncertje. Vendég: Fejérvári János - brácsa

Műsor: W.A.Mozart: g-moll vonósötös K. 516

A kiállítás 19:00 óráig látogatható

Kiállító borász

Maeijer & Leemans borászat – Pécs

Részletek és jegyek a Fonó weboldalán.