Tizenkettedik éve ad otthont a Fonó a Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre. Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be munkáikkal, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk.

Október 14-én és 15-én várja a hangszerkiállítás az érdeklődőket díjtalan belépéssel. A szombati napon sor kerül egy hangzáspróbára is, amikor a kiállított hangszerek és vonók megszólalnak a jelen levő művészek kezei között. Szombat este a nagyteremben a világhírű erdélyi prímás, Zerkula János unokája, a klasszikus zenész Ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse érkezik, hogy Mali Emesével (zongora), valamint a Lajtha László Kvartettel (Oláh Vilmos - hegedű, Igaz Andrea - hegedű, Nagy Enikő - brácsa, Kiss Domonkos Judit – gordonka) adjon koncertet. A koncertre jegyek a Fonó weboldalán vásárolhatók.

Vasárnap a szalon visszatérő zenekara, a kiváló Somogyi Vonósnégyes ad ingyenes koncertet 14.00 órától, ahol megszólaltatják a kiállítók hangszereit és vonóit is.

„Megtiszteltetés, hogy nagy és jelentős művészek fogadták el a meghívásunkat a rendezvényre az elmúlt több mint 10 évben, így Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendolyn Masin más műfajokból Lajkó Félix, Roby Lakatos is fellépett már nálunk, és nagy öröm, hogy idén visszatérő fellépő nálunk a kiváló Somogyi Vonósnégyes. Az a tapasztalatunk, hogy a hazai hangszerek iránt a fiatalok érdeklődnek egyre többen. Az új nemzedék megtanult bízni a magyar hegedűkészítőben és számunkra ez a legnagyobb öröm! A kiállítás anyaga, a kiállítók több meghívást kaptak külföldre és itthonra egyaránt. Így ez a kiállítás járt már Torontóban, a Kárpát-medencében több helyszínen és a környező országokba is elkerült, de leginkább itt, Magyarországon erősödött meg ez a bizalom. Fontos fesztiválok fogadtak be bennünket, így most már nem először a Fesztiválakadémia Budapest, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin fesztiválja.” – mondta el Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő, a szalon alapítója

Mindkét nap a hangszerkiállítás mellett borkóstoló is várja az érdeklődőket, a nedűket az Egly Szőlőbirtok és Borászat hozza a Fonóba, akik a sümegi vár tövében, az ötszáz éves püspöki palota pincéjében keltették új életre a borkészítést.

„Egy valamiben nagyon hasonlít a hegedűkészítés és a borkészítés: mindegyik a tudomány és a művészet ötvözése, amely egyúttal a természethez kapcsolódik. A hegedűkészítő a fát hallgatja, a borász a szőlőtőkét...” – mondta el Faragó-Thököly Márton a Pesti Műsornak.

A 2023. októberi szalonon a következő készítők állítanak ki: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Orsós Tamás, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter

RÉSZLETES PROGRAM

Október 14. szombat

15:00 Kapunyitás
17:00 Kiállításmegnyitó és borkóstoló - A kiállítást megnyitja: Tóth Endre zenetörténész, bemutatkozik az Egly Kézműves Borászat
17:30 Hangzáspróba (kiállított hangszerek és vonók bemutatása és megszólaltatása)
19:00 ifj. Zerkula György (hegedű) és Mali Emese (zongora), valamint a Lajtha László Kvartett koncertje

Oláh Vilmos - hegedű, Igaz Andrea - hegedű, Nagy Enikő - brácsa, Kiss Domonkos Judit - gordonka

Koncertműsor:
Lajtha László: X. Vonósnégyes
Claude Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára
Ernest Chausson: Koncert hegedűre, Zongorára és Vonósnégyesre

A kiállítás 23:00 óráig látogatható, borkóstoló nyitástól zárásig!

A kiállítás ingyenesen megtekinthető, a koncert belépőjeggyel látogatható.

Jegyár: elővételben 3000 Ft, a koncert napján 3500 Ft

Október 15. vasárnap

12:00 órától látogatható a kiállítás
14:00 Somogyi Vonósnégyes koncertje

Somogyi Péter (hegedű), Lendvai György (hegedű), Tóth Balázs (brácsa), Pólus László (gordonka)

Műsor: Beethoven: c-moll vonósnégyes op. 18. No. 4.

A kiállítás 19:00 óráig látogatható, borkóstoló nyitástól zárásig!

A vasárnapi program ingyenesen látogatható.