Vonalkód: 5998048543625
FA 436-2
Fonó, 2019
Vonalkód: 5 998048 543625
Ár:
2500Ft (7 EUR)

A 80-as évek elején jártam ott először és, ha az ember a mai 21. században odakerül, ugyanazt tapasztalhatja a mulatságokban, mint annak idején. Ez a hely éppen ezért a mai napig egy nagyon jó konzervdoboz. Az életforma, a táj, az emberek hála Istennek még őrzik a régmúltat. Ha valaki meghallgatja ezt a lemezt, akkor ízelítőt kap ebből az ősi kultúrából. Beszélni róla nehéz, hallgatni könnyebb. Most ez a fiatal gázska, akik ezt a rövid kóstolót elénk tárják, viszik tovább a régi öregek hagyatékát. Ajánlom mindenkinek - aki szeret énekelni, mulatni, muzsikálni - az első kosteleki CD-t!


Avval fejezném be, hogy „gyertek nálunk”, és akkor ti is meghallgathatjátok és megláthatjátok, amit ez a lemez zenei és ének anyaga sugároz!
Sára Ferenc

,,Kostelek ott van... Mejen az ember s mikor azt hiszi, hogy eltévedt, akkor még mejen egy kicsit, s ott lesz.” A kosteleki fiatalok „útba igazitói” Ferencz András és Imre Éva, egykori magyar tanárok voltak. A lemez előadói is az ő tanítványaik, akik hordozzák magukkal e táj archaikus, falusi életformáját és kultúráját. Népdalokat hallhatunk Vaszi Leventétől, aki a 2014-es Fölszállott a páva televíziós műsor közönségdíjasa, Vrencsán Anitától, aki a 2015-ös Fölszállott a páva döntős szólistája és a tehetséges Timár Erikától. A zenei kíséretet a kosteleki Zúgató Zenekar ifijú muzsikásai adják: Vrencsán Dávid és Váta Gábor prímások, akik Timár Viktor és Györgyicze Csilla, hidegségi hegedűsöktől tanulhattak. A gyimesi kultúra jellegzetes hangszerén, az ütőgardonyon Kiss Árpád játszik.

Vaszi Levente - ének
Vrencsán Anita - ének, újjugtatás
Timár Erika - ének, újjugtatás
Vrencsán Dávid - hegedű
Váta Gábor - hegedű
Kiss Árpád - ütőgardon

1. Lassú és sebes magyaros 04.58
2. Keserves és lassú magyaros énekek 10.14
3. Kosteleki énekek és gyors csárdás 14.41
4. Lakadalmas 04.41
5. Barna menyecske (Antal „Gica” Károly emlékére) 02.31
6. Katonadalok 07.26
7. Kosteleki hejsza 02.05
8. Ez a barna kislány (Antal „Gica” Károly emlékére) 01.55
9. Münótáink 10.55

Isten fizesse támogatásukat és jó tanácsukot: Kubinyi Júlia (Fonó Budai Zeneház), Dr. Szilágyi Péter
,,Suta” Közbirtokosság (Csíkszentlélek), Somogyi László Gábor (Vámospércs), Dr. Vincze Ferenc (Hajdúszoboszló)
Dr. Cserba Lajos (Miskolc), Dr. Juhász János (Szeged), Lajos Beáta (Budapest), Klamár-Juhász Mária, Pósta Róza (Debrecen), Nagy Miklós (Szeged), Hajnis Ferenc (Tolmács), Erdélyi Brian Miki (Canada), Kiss Attila (Budapest), Gál János, Vargyas László és barátai, Füles József és Dr. Tóth László (Dunaújváros), Hanák Petra

A felvételek a Fonó Budai Zeneházban (Bresaola Studio) készültek 2019-ben.
Hangmérnök: Kopcsik Márton, Fotók:, Grafika: Kiss Dóra, Kiadó: Fonó Budai Zeneház

A lemez a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program valamint Magyarország Kormánya - Bethlen Gábor Alap támogatásával készült.

Elérhető letöltések: